Zonnepanelen, leveranciers en ervaringen

ModeratorsCOLON Frank, Marc Siepman

mitm_Karla

Zonnepanelen, leveranciers en ervaringen

Berichtdoor mitm_Karla » 27 Nov 2010, 16:57

Zelf gebruik ik een 'off-the-grid' systeem, waarbij de energie wordt opgeslagen in 12 volt accu's. Niet alleen uit overwegingen t.o.z. van onafhankelijkheid/autarkie, maar ook omdat ik geloof dat 12 volt genoeg is voor de hoognodige apparatuur, in mijn geval verlichting, muziek en computers (laptops). Eventueel zou ik ook een 12v tv en/of koelkastje er op aan kunnen sluiten maar daar heb ik geen behoefte aan.

We gebruiken 12v led-verlichting en dat bevalt ons erg goed, bovendien gaat die technologie met sprongen vooruit. Het verschil tussen een lampje dat we een half jaar geleden kochten en de versie die we onangs kochten is gigantisch. Overduidelijk nadeel is natuurlijk dat van de daglichtpanelen tot de accu en de verlichting allerlei nare chemische troep wordt gebruikt. In mijn afweging leggen de nadelen van de troep in de accu het af tegen de nadelen van het verlies in transport, de grondstoffen voor de infrastructuur. Bovendien wordt je als onafhankelijk stroomopwekker ook gedwongen om zuiniger met stroom om te gaan. Als je verspillend met stroom omgaat merk je het direct en heb je minder over voor andere dingen of kom je tekort.

Dit soort 'off-the-grid' setjes, en allerlei 12 volt apparatuur is relatief goedkoop en vaak te verkrijgen bij specialisten in benodigdheden voor woonboot, wagen of caravan-bewoners. Zelf, in amsterdam wonend, ga ik naar de pittenspecialist (www.pittenspecialist.nl), maar je kan ook van alles op internet vinden met scroogle.org.

Het is ook mogelijk om je eigen daglichtpaneel te maken. Op youtube staan allerlei instructie filmpjes (in het engels) hoe je dit kan aanpakken, zoals deze http://www.youtube.com/watch?v=a4BKuH8mqw4&playnext=1&list=PL1628ABB75059F4A9&index=34

Ik nodig iedereen uit om hier ervaringen en tips rond zonnepanelen te plaatsen. Op de permacultuur googlegroup zijn verschillende levendige discussies geweest rondom de terugverdientijd, en er is veel kennis aanwezig. Ik wil dit graag beschikbaar stellen voor iedereen, op een makkelijk terug te vinden plek.

Vooral over systemen die je aansluit op het aanwezige stroomnet in een woning weet ik niet zoveel, terwijl ik vermoed dat veruit de meeste mensen voor die optie zullen kiezen. Dus aanvullingen graag!

Hieronder alvast wat links van oude forum:

Goede informatie over zonne-energie is te vinden op:
http://www.ecn.nl/zon/extra/waarom-zonne-energie/

Verder geeft wikipedia ook goede informatie en goede doorlinkadressen over dit onderwerp: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonne_energie

Op deze site wordt alle basisbegrippen rond zonnestroom erg helder uitgelegd. Daarnaast ook een goede veel gestelde vragen sectie.
http://www.stroomwerk.nl/solarbasics.php

Voor de nieuwste berichten omtrend zonne energie
http://www.zonne-energie-info.be/

De volgende website bevat alle antwoorden met betrekking tot zonne-energie. ideaal om een uurtje of twee rond te snuffelen en jezelf bekend te maken met alle aspecten van zonne-energie:

http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/index.htm

Wie vult aan?

JimmyLuca
BerichtenCOLON 25
GeregistreerdCOLON 14 Mei 2012, 14:49

Re: Zonnepanelen, leveranciers en ervaringen

Berichtdoor JimmyLuca » 14 Mei 2012, 21:08

stroomwinkel.nl

Is een hele fijne winkel voor benodigheden rondom het gebruiken van zonnepanelen. Geven vaak korting, gratis kabel enzo.

Wij hebben zelf zonnepanelen op onze vrachtwagen camper en ook thuis.

Jet
BerichtenCOLON 167
GeregistreerdCOLON 13 Nov 2011, 14:49

Re: Zonnepanelen, leveranciers en ervaringen

Berichtdoor Jet » 19 Nov 2012, 23:38

Wij willen voorzichtig gaan beginnen met een zonnepaneel te kopen om energie op te wekken voor het aan t bouwen kippenhok ( voorlopig nodig, stroom tegen indringende marters en vossen)
We zijn hier in Fr. wel eens benadert door een bedrijf dat ons goedkoop panelen wilden leveren en dan de energie van ons zouden kopen,maar we hadden er weinig vertrouwen in. Het blijft een wens waarover we maar eens gaan studeren.

Tramplus
BerichtenCOLON 24
GeregistreerdCOLON 09 Dec 2012, 14:49

Re: Zonnepanelen, leveranciers en ervaringen

Berichtdoor Tramplus » 09 Dec 2012, 13:07

Simpel vraagje:

Waarom denkt iedereen bij energie onmiddelijk aan stroom en vooral aan zonnepanelen? Kijk naar buiten en je ziet dat in een seizoen als vandaag dit nauwelijks iets oplevert. Terwijl er op dit moment grote behoefte is aan warmte en licht.

Wind doet het op dit moment optimaal en ook daar kun je met weinig moeite aan meedoen via de windcentrale of windvogel. Daar hebben ook anderen profijt van. NS bv wil in 2014 aan de duurzaam opgewekte stroom.


Eironeia, Saskia
BerichtenCOLON 398
GeregistreerdCOLON 19 Jan 2011, 14:49

Re: Zonnepanelen, leveranciers en ervaringen

Berichtdoor Eironeia, Saskia » 23 Dec 2012, 00:18

Ik heb helaas een systeem volgens de officiele gesubsideerde weg. Hoewel ik er erg blij mee ben, het was een tamelijke ingewikkelde weg om de subsidie aan te vragen. Ik ben nu 'stroomproducent' en lever op jaar basis 0,00000000000 enz. stroom, omdat de meeteenheden op grote centrales zijn afgestemd. 'T voelt het tamelijk belachelijk aan. Bovendien vroeg ik te weinig aan, omdat er destijds gezegd werd dat je achteraf je hoeveelheid zou kunnen bijstellen, dat kan alleen naar beneden, dus krijg ik nu eigenlijk te weinig subsidie.

Niet aan te raden deze weg, met name omdat je niet langzaamaan kunt beginnen en dan uitbreiden (bij elke nieuwe aanvraag wordt je op nieuw producent. En onaantrekkelijk idee). Maar ondertussen ben ik verder dik tevreden als ik weer een paar honderd euro terug krijg van 1)GreenChoice en van 2) van de overheid.


ik ben niet handig genoeg voor andere systemen, als ik dat wel was .... misschien heeft iemand iets aan bijgaande site, dan hoef je niet terug te leveren aan het net en kun je onafhankelijk van subsidie werken: power router

Tramplus
BerichtenCOLON 24
GeregistreerdCOLON 09 Dec 2012, 14:49

Re: Zonnepanelen, leveranciers en ervaringen

Berichtdoor Tramplus » 23 Dec 2012, 11:25

Ik begin nog dit jaar aan een artikel over deze materie op m'n site omdat daar nog veel misverstanden over bestaan.

Zo las ik gisteren iemand die met een warmtpomp stroom wilde opwekken. [img:e6b12]http://illiweb.com/fa/i/smiles/lol.gif[/img:e6b12]

Interessante site, die powerrouter. Is deel van systeemdenken en dan vooral weer dat domme autootje, waar je ook in de bieb boeken over vindt. Oplichting. De trein rijdt al 100 jaar elektrisch en ontbreekt volledig in hun verhaal. Ik pak ze nog wel aan. [img:e6b12]http://illiweb.com/fa/i/smiles/icon_smile.gif[/img:e6b12]

Anny Wan
BerichtenCOLON 1
GeregistreerdCOLON 11 Okt 2017, 17:47

Re: Zonnepanelen, leveranciers en ervaringen

Berichtdoor Anny Wan » 11 Okt 2017, 17:52

Mijn vraag
Om te beginnen wil ik wel mezelf even indekken: ik ben een absolute beginner wat betreft zonne-energie en überhaupt energie en de werking ervan.
Ik ben 26 jaar en net begonnen met zelfvoorzienend te wonen.

Ik heb drie zonnepanelen en twee accu's overgenomen van de vorige bewoner, hiermee kan ik de lichten aan doen en mijn telefoon opladen (12V).
Nu dient de donkere winter zich aan en probeer ik een oplossing te vinden voor het gebrek aan zonlicht.
Hiervoor wil ik graag de 'regels' weten voor het opladen van de accu's, ik wil ze niet opblazen of overbelasten dus hoe werkt dat?

Oplossingen die ik had bedacht waren: een watermolentje plaatsen (ik woon naast stromend water, kan eventueel ook met de regenton samenwerken), windmolentje en zelf energie opwekken door middel van fietsen op een hometrainer.
Ik wil vooral advies over het opslaan van de opgewekte energie (dus niet over hoe ik het beste de energie kan opwekken).
Ik weet dat deze opbrengsten minimaal zijn maar ik wil ze ook gewoon proberen voor het experiment.
Als ultieme back up heb ik een generator (ik moet hem nog wel ophalen bij mijn broer dus weet nog niet alle details), ik las ergens dat je daarmee ook je accu's kan opladen. Hoe werkt dat?
Excuus voor het ontbreken van de details, zal ze zo snel mogelijk plaatsen.
Ben benieuwd naar de reacties! Alvast bedankt voor jullie tijd.

Vriendelijke groetjes,

Anna


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: 1 en 0 gasten