Excursies naar voedselbossen in of nabij Nijmegen (juni 2018)

ModeratorsCOLON Frank, Marc Siepman

BUTTON_POST_REPLY
Karla
BerichtenCOLON 3
GeregistreerdCOLON 12 Okt 2011, 14:49

Excursies naar voedselbossen in of nabij Nijmegen (juni 2018)

Bericht door Karla » 28 Mei 2018, 15:35

We organiseren excursies naar 7 voedselbossen. Bij de meeste is nog plaats. Kijk of er iets voor je bij zit op https://samengezondetennijmegen.nl/juni/

Elke maand staat een ander duurzaam voedselthema centraal in dit bijzondere jaar waarin Nijmegen Groene hoofdstad van Europa is.

Karla
BerichtenCOLON 3
GeregistreerdCOLON 12 Okt 2011, 14:49

Re: Excursies naar voedselbossen in of nabij Nijmegen (juni 2018)

Bericht door Karla » 28 Mei 2018, 15:59

Bijvoorbeeld naar het voedselbos Novio, aan de rand van een woonwijk:

Rondleiding door Wouter van Eck, de ontwerper.

Het terrein oogt woest. Maar als je naar de grond kijkt, zie je een grote variëteit aan wilde planten en beginnende struiken en bomen. ,,We hebben hier ruim 4.000 planten gepoot’’, vertelt Ab Verheul.
Hij is van de Werkgroep Groen die betrokken is bij de inrichting van het voedselbos in Nijmegen-West. Op het terrein van voormalige plantenkwekerij Novio mag de werkgroep van Dorpsbelang Hees dat bos ontwikkelen. Na jaren van discussie over de invulling van het terrein heeft de gemeente de grond aangekocht om toe te voegen aan Park West.
Ook Arie Kooy, de voormalige kweker, zit bij de werkgroep. ,,Er hebben hier altijd boeren en tuinders gezeten’’, zegt hij ,,Het is mooi om mee te maken dat het hier groen blijft maar dan op een andere manier.’’

Niet aangeharkt
,,Dit wordt geen aangeharkt park’’, legt Cor van der Donk uit. ,,Een voedselbos is een stuk grond met bomen, struiken en planten die eetbare producten leveren, zoals vruchten, noten en kruiden. Het verschil met natuur is dat het in eerste instantie wordt aangelegd. De planten zijn wel zo op elkaar afgesteld dat het bos zichzelf in stand houdt. We hebben geen mest of bestrijdingsmiddelen nodig.’’

Rijkdom
De werkgroep wilde graag een voedselbos omdat het een grote rijkdom aan soorten biedt. ,,Dat trekt weer dieren aan zoals insecten, vogels, roofvogels en konijnen aan’’, zegt Verheul. ,,Omdat je er soms iets kunt plukken, is het bovendien aantrekkelijk voor de buurtbewoners. Ook heeft het een educatieve waarde.”

Voedselbos Novio is vrij toegankelijk. Werkgroep Groen Hees wil er af en toe kleinschalige activiteiten organiseren zoals lezingen, excursies of een marktje met streekproducten.
Bijlagen
voedselbos NOVIO (Klein).jpg
voedselbos NOVIO (Klein).jpg (162.87 KiB) 1041 keer bekeken

BUTTON_POST_REPLY