Wat heb je geleerd?

ModeratorsCOLON Frank, Marc Siepman

BUTTON_POST_REPLY
Chana
BerichtenCOLON 263
GeregistreerdCOLON 17 Feb 2011, 14:49

Wat heb je geleerd?

Bericht door Chana » 29 Jul 2012, 14:46

Veel van ons zijn geloof ik voor het eerst met tuinieren bezig of nieuwe dingen in tuinieren. Ik ben heel benieuwd wat jullie hebben geleerd.

Ik heb geleerd dat netten direct op aardbeienplantjes leggen niet werken. De bladeren en nieuwe uitlopers groeien er doorheen wat het net heel verwijderen lastig maakt. Volgend jaar wil ik met boogjes gaan werken.

Een bessenstruik inpakken met een net werkt ook niet fijn, je kan dan moeilijk je bessen plukken. Zo'n bessenkooi vind ik niet zo mooi maar is dan een stuk handiger. Misschien een tijdelijke kooi, waarbij je net kan weg halen als er geen bessen groeien.

En ik moet leren netten boeten.

En nu we het toch over netten hebben, blauwe netten daar kunnen vogels niet doorheen kijken heb ik geleerd. Minder mooi dan zwart natuurlijk maar ik heb geen verstrikte vogels erin gehad die de vruchten eronder willen.

mitm_Karla

Re: Wat heb je geleerd?

Bericht door mitm_Karla » 29 Jul 2012, 19:01

ik steek bamboestokken in de grond, daarop omgedraaide jampotjes (zodat de netten niet over de stokken gaan) en daar gooi ik het net overheen.

voor aardbeien zijn die boogjes inderdaad erg handig. pvc buizen, netten erover, pvc buizen daar weer over, en het pluk gemak enzo wordt erg groot.

Abracadavra
BerichtenCOLON 333
GeregistreerdCOLON 10 Jul 2011, 14:49

Re: Wat heb je geleerd?

Bericht door Abracadavra » 24 Mrt 2013, 02:00

Ik heb sinds vorig jaar gele bosaardbeien, de vogels blijven ervan af omdat ze denken dat ze niet rijp zijn denk ik. (ik heb dus geen netten meer nodig).

Tyrr
BerichtenCOLON 73
GeregistreerdCOLON 20 Jan 2013, 14:49

Re: Wat heb je geleerd?

Bericht door Tyrr » 24 Mrt 2013, 18:33

heb ik al verteld dat kippen verweiden niet makkelijk is als je langs een sappig stukje groen met daarnaast een hoop bladeren/haksel moet en je niet genoeg draad hebt om alles af te zetten?

Abracadavra
BerichtenCOLON 333
GeregistreerdCOLON 10 Jul 2011, 14:49

Re: Wat heb je geleerd?

Bericht door Abracadavra » 24 Mrt 2013, 22:48

Tyrr schreef:heb ik al verteld dat kippen verweiden niet makkelijk is als je langs een sappig stukje groen met daarnaast een hoop bladeren/haksel moet en je niet genoeg draad hebt om alles af te zetten?
Leuke beesten! Wij nemen binnenkort ook een paar kippen, vroeger altijd kippen gehad (bij mijn ouders). Als we ze naar een andere weide wilden doen, dan lokten we ze altijd met wat stukken brood, precies een spoor maken waar ze naar toe moesten lopen, werkte altijd [img:e6b12]http://illiweb.com/fa/i/smiles/icon_biggrin.png[/img:e6b12]

Kruidje
BerichtenCOLON 114
GeregistreerdCOLON 19 Nov 2012, 14:49

Re: Wat heb je geleerd?

Bericht door Kruidje » 24 Mrt 2013, 23:01

LOL van de kippen [img:e6b12]http://illiweb.com/fa/i/smiles/icon_smile.gif[/img:e6b12]

Van mijn witte alpine aardbeitjes blijven de vogels tot nu toe ook af. De gewone aardbeien worden eventueel al groen opgegeten, dus het is maar afwachten tot dat ze de plant hebben gevonden.

Ik heb geleerd dat Physalis peruviana echt in de zon moet staan (niet tussen de struiken) en dat je er geen andere planten binnen 75 cm kan zetten. En ook dat een overwinteringspoging niet gaat lukken als hij te koud heeft gestaan. Voor ons wel de moeite waard - zoooo lekker.

En ik heb geleerd dat aardbeien echt in de zon moeten. Dit jaar dus een nieuwe poging op een andere plaats.


Abracadavra
BerichtenCOLON 333
GeregistreerdCOLON 10 Jul 2011, 14:49

Re: Wat heb je geleerd?

Bericht door Abracadavra » 24 Mrt 2013, 23:14

Is het de moeite waard om een Physalis peruviana plant te overwinteren? Zaaien gaat hier zó gemakkelijk, dat ik de moeite niet neem om de plant naar binnen te slepen, en de hele winter moet verzorgen. Dit geldt ook voor de Physalis philadelphica (tomatillo).

PS bosaardbeien groeien hier prima in de halfschaduw.

Kruidje
BerichtenCOLON 114
GeregistreerdCOLON 19 Nov 2012, 14:49

Re: Wat heb je geleerd?

Bericht door Kruidje » 24 Mrt 2013, 23:20

Ik wilde het eens proberen met overwinteren. Ook in de hoop dat hij dan vroeger begint vruchten te dragen. De plant komt in het begin toch erg langzaam op gang. En als hij dan eens echt op dreef begint te komen is de zomer hier over. Mijn zaailingen hebben nu pas hun eerste blaadje.

Mijn alpine aardbeien groeien ook prima in de halfschaduw - al is mijn border in de achtertuin minder dan halfschaduw en daar doen ze het dan ook iets minder. Het zijn de gewone aardbeien die daar bijna niets opleveren.

Abracadavra
BerichtenCOLON 333
GeregistreerdCOLON 10 Jul 2011, 14:49

Re: Wat heb je geleerd?

Bericht door Abracadavra » 24 Mrt 2013, 23:46

De normale aardbeien heb ik hier ook in de volle zon gehad, en wilde de doordragers houden en de niet-doordragers verhuizen naar een schaduwplek, dat is dus volgens jou geen succes?

Ik heb de Physalis soorten ook net pas gezaaid, en komen net pas op.
Vorig jaar had ik ze zelfs iets later gezaaid, en dat zijn allemaal flinke planten geworden met een goede oogst, je bent er volgens mij zeker niet te laat mee.

Kruidje
BerichtenCOLON 114
GeregistreerdCOLON 19 Nov 2012, 14:49

Re: Wat heb je geleerd?

Bericht door Kruidje » 25 Mrt 2013, 00:18

Ik denk dat het niet zo'n succes is met aardbeien in schaduw of halfschaduw - maar bij mijn grond hier weet ik nooit zeker waar het mee te maken heeft. Dus uitproberen met 1 plant of zo... Ik ga dit jaar in ieder geval proberen in de zon. Ook in de moestuinbakken van de kinderen deden de aardbeien het beroerd - dat is vanaf half mei halfschaduw - daarvoor bijna volle zon. Ze zeggen dat het geen moeilijke planten zijn.
Maar ja, dat zeggen ze ook over radijsjes en die groeien hier in de volle grond ook niet te best. Wel in de m2bak van de kinderen. Die is dan ook 1/3 compost, dus veel betere grond.

BUTTON_POST_REPLY